Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ GMS252 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir.
2) Gıdanın bozulmasına neden olan temel faktörleri ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojileri bilir.
3) Gıda muhafazasında etkili olan teknikleri öğrenir.
4) Gıdaların dayanıklılığını arttıracak yeni ambalajlama yöntemlerini kavrar Gıdaların kalitesini koruyacak ve arttıracak yeni kalite uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
5) Gıdalar için yeni muhafaza yöntemleri geliştirmeye çalışır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIGıda bileşimleri ve gıdaların özelliklerinden başlanarak gıdaların bozulmasına neden olan temel faktörler ile gıdaların raf ömrü hakkında öğrencilere bilgi kazandırılmaktadır. Gıdala muhafaza tekniklerinin ve saklama koşullarının nasıl uygulanması gerektiği ve çeşitli gıda muhafaza yöntemleri de öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gıda muhafazasının temelleri, proses ve raf ömrü süresince biyokimyasal, reolojik ve mikrobiyal değişimler
2. Hafta Geleneksel muhafaza tekniklerine giriş
3. Hafta Isıl işleme dayalı muhafaza yöntemleri (Evaporasyon, kurutma, pastörizasyon, sterilizasyon, sprey-dried vb.)
4. Hafta Soğuk işlem muhafaza yöntemleri (Dondurma, liyofilizasyon vb.)
5. Hafta Paketleme yöntemlerine dayanan muhafaza teknikleri
6. Hafta Paketleme yöntemlerine dayanan muhafaza teknikleri (MOP, vakum paketleme vb.)
7. Hafta Yeni ambalaj teknolojileri ve yenilebilir film kaplamalar
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Modern muhafaza tekniklerine giriş
10. Hafta Gıdalarda vurgulu elektrik alan (PEF) uygulamaları
11. Hafta Ohmik sistem uygulamaları
12. Hafta IR uygulamaları, gıda muhafazasında nanoteknolojik uygulamalar
13. Hafta Gıdalarda ultrason ve ultraviyole uygulamaları
14. Hafta Gıdalarda yüksek basınç uygulamaları
15. Hafta Final sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Baysal, T. & İçier, F. (2012). Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. Nobel Akademik Yayıncılık.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav135
Ödev120
Toplam(%)55
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)55
Finalin Başarıya Oranı(%)45
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi12020
Final Sınavına Hazırlık11010
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık155
Laboratuvar236
Final Sınavı111
Ödevler248
Toplam İş Yükü93
Toplam İş Yükü / 303,1
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4         
P5         
P6  X   X      
P7         
P8    X   X    
P9         
P10  X       X   X
P11         
P12         
P13         
P14         
P15         
P16         
P17         
P18         
P19         
P20         
P21         
P22         
P23