Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
İÇECEK TEKNOLOJİSİ VE BAR YÖNETİMİ GMS251 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Arda Er
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Uluslararası standartlarda içecek teknolojisini tanır.
2) Gazlı ve gazsız, alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIİçki teknolojisine ve bar yönetimine giriş ve temel prensipler, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında genel bilgiler, alkol ve içki üretim yöntemleri (mayalanma yoluyla üretilen içkiler, damıtma yoluyla üretilen içkiler, şarap üretimi), kokteyl yapımı, sunumu ve çeşitleri hakkında bilgi verilir. Bar hakkında genel bilgiler ve barın tanıtımı, bar işletmeciliği ve teknikleri, bar personelinin özellikleri ve görevleri, barda kullanılan araç gereçler ile bunların temizliği ve bakımı ile barda stok kontrolünün sağlanması öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta İçecek teknolojisi, özellikleri ve gelişimi
2. Hafta İçecek çeşitleri ve özellikleri
3. Hafta Gazlı içecek, özellikleri ve bileşenleri
4. Hafta Gazsız içecek, özellikleri ve bileşenleri
5. Hafta Alkollü içecek, özellikleri ve bileşenleri
6. Hafta Alkolsüz içecek, özellikleri ve bileşenleri
7. Hafta Gazlı-gazsız içecek üretimi ve üretimde kullanılan ekipmanlar
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Alkollü içecek üretimi ve üretimde kullanılan ekipmanlar
10. Hafta Alkolsüz içecek üretimi ve üretimde kullanılan ekipmanlar
11. Hafta Mayalanma yoluyla üretilen içecekler
12. Hafta Mayalanma yoluyla üretilen içecekler
13. Hafta Damıtma yoluyla üretilen içecekler
14. Hafta Sahlep, boza, kefir üretimi
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Aktaş, A. & Özdemir, B. (2005). İçki Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
2. Katsigris, C. & Thomas, C. (2006). The Bar and Beverage Book. (4th Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi11515
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11010
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler5210
Toplam İş Yükü95
Toplam İş Yükü / 303,16
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1   
P2   
P3   
P4   
P5   
P6  X   X
P7   
P8   
P9   
P10   
P11  X   X
P12   
P13   
P14   
P15   
P16   
P17   
P18   
P19   
P20   
P21   
P22   
P23