Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ GMS207 Üçüncü Yarıyıl (Güz) 2 + 0 3

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI2
YARIYILÜçüncü Yarıyıl (Güz)
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Nurten Beyter
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenir.
2) Karbonhidrat, lipit ve proteinleri öğrenir.
3) Sindirimi, besin öğelerini, metabolizmaya etki eden hormonları ve enzimleri öğrenir.
4) Beslenme ile iligili programları öğrenir.
5) Enerjinin nasıl değerlendirebileceğini öğrenir.
6) Beslenmede suyun önemini öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders iyi beslenmenin genel bilimsel ilkelerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, gıda kaynakları, önerilen günlük gıda alım miktarı ve her makro ve mikro besin için potansiyel halk sağlığı sorunlarına aşina olacaktır. Gıda grupları besin değerleri ve işlevlerine göre gözden geçirilecektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Beslenme kavramları ve besin-sağlık ilişkisi, besin grupları ve porsiyon ölçüleri
2. Hafta Proteinlerin tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları
3. Hafta Karbonhidratların tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları
4. Hafta Lipitlerin tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları
5. Hafta Enzimler ve hormonların yapısı, özellikleri
6. Hafta Beslenme durumunu saptama yöntemleri
7. Hafta Enerji metabolizmasının işleyişi, alınan ve harcanan enerjinin değerlendirilmesi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Suyun önemi, su kaybı ve gereksinimi, elektrolit, asit-baz dengesi
10. Hafta Sodyum, potasyum, klorun görevleri, gereksinim ve kaynakları
11. Hafta Magnezyum, bakır, iyot, çinko ve demirin emilimi ve metabolizmaları, kaynakları ve gereksinimi
12. Hafta A, E, D K vitamimlerinin görevleri, emilimi, metabolizması, kaynakları ve gereksinimi
13. Hafta Tiamin, riboflavin, niasin vitaminin görevleri emilimi, metabolizması, kaynakları ve gereksinimi
14. Hafta B12, pantotenik asit, biotin, karnitin ve C vitaminlerinin görevleri, emilimi, metabolizması, kaynakları ve gereksinimi
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Baysal, A. (2016). Genel Beslenme. Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara.
2. Bulduk, S. (2002). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Rapor Hazırlama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi12020
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler155
Toplam İş Yükü95
Toplam İş Yükü / 303,16
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6
P1           
P2           
P3           
P4           
P5  X   X   X   X   X  
P6           
P7           
P8           
P9           
P10           
P11           
P12           
P13           
P14           
P15           
P16           
P17           
P18  X   X   X   X   X   X
P19           
P20           
P21           
P22           
P23