Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TASARIM VE ESTETİK GMS205 Üçüncü Yarıyıl (Güz) 2 + 2 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI2
YARIYILÜçüncü Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Tayfun Işık
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Temel sanat bilgisini kuramsal ve uygulamalı olarak kavrar.
2) Tasarım bilgisini kuramsal ve uygulamalı olarak kavrar.
3) Temel sanat ve tasarımı öğrenir.
4) Temel sanata yönelik öğrendiklerine uyarlayabilme becerisi kazanır.
5) Temel sanat ve tasarım becerisini diğer alanlarla ilişkilendirme becerisi kazanır.
6) Temel sanat becerisi kazanır.
7) Tasarım becerisi kazanır.
8) Özgün yapıtlar ortaya koyabilme becerisi kazanır.
9) İki boyutlu düşünebilme becerisi kazanır.
10) Üç boyutlu düşünebilme becerisi kazanır.
11) İletişim kurma becerisi kazanır.
12) Türkçeyi etkin kullanma becerisi kazanır.
13) Görsel yolla iletişim kurma becerisi kazanır.
14) Kendini ifade etme becerisi kazanır.
15) Formu ikinci boyuta aktarabilme becerisi kazanır.
16) İki boyutlu şekli üçüncü boyuta (forma) aktarabilme becerisi kazanır.
17) Tasarım problemlerini çözmeme yetkinliği kazanır.
18) Özgün fikirler üretme becerisi kazanır.
19) Belirli bir konsept dahilinde ve sınırlılığında çalışma becerisi.
20) Görme becerisi kazanır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste öğrenciler temel tasarım bilgisini, sanatın elemanlarının sanatsal düzenleme ilkelerine göre organizasyonunu; bakma-görme, ayırt etme öğrenmekte, seçme gibi yetilerin kullanılmasına ve geliştirilmesine olanak sağlayan özgün çalışmalar yapmakta, görsel bilgi yolu ile bireyin önce kendine sonra çevresine eleştirel gözle bakabilmesini; estetik algının geliştirilmesini, özgün biçimlendirmeyle problem çözme yeteneğini geliştiren kompozisyon araştırmaları yapmayı öğrenerek uygulamalar yapmaktadırlar. Bu dersin sonunda öğrencilere; tarihsel, toplumsal ve ekonomik şartlar ile sanat ve tasarım süreçleri arasında ilişki kurma becerisi, estetik kuramlar hakkında eleştiri ve karşılaştırmalar yapabilecek düzeyde konuşabilme ve analiz becerisi, sanat teorileri hakkında eleştiri ve karşılaştırmalar yapabilecek düzeyde konuşabilme ve analiz becerisi kazandırılmak amaçlanmıştır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Etüt çalışmaları renk çubuğu, siyah-beyaz (40'lık) sasarım ve sanat kavramlarını bilme, ayırt Etme
2. Hafta Gestalt Kuramı ve İlkeleri: Benzerlik, sürdürülebilirlik (Devamlılık), tamamlama, yakınlık, saydamlık, şekil-zemin ilişkisi, görsel denge, görsel okur-yazarlık
3. Hafta Tasarım Elemanları ve Uygulamaları: Tabak Prezantasyonunda Kompozisyon, nokta, çizgi, Biçim, Ton, Doku, Hareket, Yön
4. Hafta Renk Kuramı ve Uygulamaları: Tabak Prezantasyonunda Renk
5. Hafta Tasarım İlkeleri ve Tabak Prezantasyonunda Yüzey, Denge, Ritim, Aralık, Tekrar
6. Hafta Estetik temel kavramları ve tasarım ilişkisi
7. Hafta Meta-Estetik Uygulama: Birlik, tekrar, zıtlık, uyum, egzersizler
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Meta Estetik Proje: Tabak Prezantasyonu Uygulamaları
10. Hafta Meta Estetik Proje: Tabak Prezantasyonu Uygulamaları
11. Hafta Meta Estetik Proje: Tabak Prezantasyonu Uygulamaları
12. Hafta Meta Estetik Proje: Tabak Prezantasyonu Uygulamaları
13. Hafta Meta Estetik Proje: Tabak Prezantasyonu Uygulamaları
14. Hafta Meta Estetik Proje: Tabak Prezantasyonu Uygulamaları
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Gökaydın, N. (1990). Temel Sanat Eğitimi-Eğitimde Tasarım ve Görsel Algı. Sedir Yayınları.
2. Denel, B. (1981). Temel Tasarım ve Yaratıcılık. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Basım İşliği, Ankara.
3. Gökaydın, N. (2002). Eğitim-Temel Sanat Eğitimi- Sanat Öğretimi ve Bilgi Kapsamı, Ankara.
4. Seyhan, A. (2005). Temel Tasarım. M-Kitap, Dağdelen Basın Yayın Ltd. Şti, Samsun.
5. Tunalı, İ. (1998). Estetik. Remzi Kitabevi, İstanbul.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Proje,Soru-Cevap,Sorun/Problem Çözme,Deney,Eğitim-Uygulama,Sunum,Rapor Hazırlama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Kitap Sunuşu15
Diğer15
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi3515
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar14228
Final Sınavı133
Ödevler339
Toplam İş Yükü147
Toplam İş Yükü / 304,9
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8Ö9Ö10Ö11Ö12Ö13Ö14Ö15Ö16Ö17Ö18Ö19Ö20
P1                                       
P2                                       
P3                                       
P4                                       
P5                                       
P6                                       
P7                                       
P8                                       
P9                                       
P10                                       
P11                                       
P12                                       
P13  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X
P14                                       
P15                                       
P16  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X
P17                                       
P18                                       
P19                                       
P20                                       
P21                                       
P22                                       
P23