Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE FİNANSAL YÖNETİM GMS180 - 2 + 0 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yiyecek içecek işletmelerinde finansal kararlar, getiri, risk ve firma değeri arasındaki ilişkiyi açıklayabilir.
2) Sermaye bütçelemesi ile ilgili kavramları ve yatırım projesi değerlendirme yöntemlerini açıklayabilir.
3) Sermaye bütçelemesinde karşılaşılacak nakit akışlarını hesaplayarak, yatırım projelerinin değerlendirebilir.
4) Sermayenin maliyeti kavramını açıklayarak, işletmenin ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini hesaplayabilir.
5) Yiyecek içecek işletmelerinde kaldıraç kavramını açıklayarak, optimal sermaye yapısını belirleyebilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIYiyecek içecek işletmelerinde finansal kararları, risk yönetimini ve optimal sermaye yapısının öğretilmesi amaçlanmaktadır. Öğrenci ayrıca, yiyecek içecek işletmelerindeki finansal sorunları belirleyerek bu sorunlara çözüm önerileri sunabilecek niteliği kazanacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Finansal yönetime giriş
2. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde finansal analiz
3. Hafta Finansman kaynakları
4. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde risk ve getiri
5. Hafta Sermaye maliyeti
6. Hafta Sermaye maliyeti
7. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde özel finansal sorunlar
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde sermaye bütçelemesinde kullanılan yöntemler
10. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde sermaye bütçelemesinde kullanılan yöntemler
11. Hafta Kaldıraç ve sermaye yapısı
12. Hafta Çalışma sermayesi ve dönen varlıklar yönetimi
13. Hafta Çalışma sermayesi ve dönen varlıklar yönetimi
14. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde finans uygulamaları
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Gündoğdu, A. (2017). Finansal Yönetim-Temel Teoriler ve Açıklamalı Örnekler. Seçkin Yayıncılık.
2. Aydın, N., Başar, M. & Coşkun, M. (2015). Finansal Yönetim. Detay Yayıncılık.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık326
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14228
Final Sınavına Hazırlık2714
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık166
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler3412
Toplam İş Yükü98
Toplam İş Yükü / 303,26
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X        
P2    X      
P3         
P4         
P5         
P6         
P7         
P8      X   X  
P9         
P10         
P11         
P12         
P13         
P14         
P15         
P16         
P17        X   X
P18         
P19         
P20         
P21         
P22         
P23