|
DERS ADI | DERS KODU | YARIYIL | TEORİ + UYGULAMA (Saat) | AKTS |
YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE FİNANSAL YÖNETİM |
GMS180 |
- |
2 + 0 |
3 |
DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 3 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yiyecek içecek işletmelerinde finansal kararlar, getiri, risk ve firma değeri arasındaki ilişkiyi açıklayabilir. 2) Sermaye bütçelemesi ile ilgili kavramları ve yatırım projesi değerlendirme yöntemlerini açıklayabilir. 3) Sermaye bütçelemesinde karşılaşılacak nakit akışlarını hesaplayarak, yatırım projelerinin değerlendirebilir. 4) Sermayenin maliyeti kavramını açıklayarak, işletmenin ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini hesaplayabilir. 5) Yiyecek içecek işletmelerinde kaldıraç kavramını açıklayarak, optimal sermaye yapısını belirleyebilir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Yiyecek içecek işletmelerinde finansal kararları, risk yönetimini ve optimal sermaye yapısının öğretilmesi amaçlanmaktadır. Öğrenci ayrıca, yiyecek içecek işletmelerindeki finansal sorunları belirleyerek bu sorunlara çözüm önerileri sunabilecek niteliği kazanacaktır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Finansal yönetime giriş | 2. Hafta | Yiyecek içecek işletmelerinde finansal analiz | 3. Hafta | Finansman kaynakları | 4. Hafta | Yiyecek içecek işletmelerinde risk ve getiri | 5. Hafta | Sermaye maliyeti | 6. Hafta | Sermaye maliyeti | 7. Hafta | Yiyecek içecek işletmelerinde özel finansal sorunlar | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Yiyecek içecek işletmelerinde sermaye bütçelemesinde kullanılan yöntemler | 10. Hafta | Yiyecek içecek işletmelerinde sermaye bütçelemesinde kullanılan yöntemler | 11. Hafta | Kaldıraç ve sermaye yapısı | 12. Hafta | Çalışma sermayesi ve dönen varlıklar yönetimi | 13. Hafta | Çalışma sermayesi ve dönen varlıklar yönetimi | 14. Hafta | Yiyecek içecek işletmelerinde finans uygulamaları | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Gündoğdu, A. (2017). Finansal Yönetim-Temel Teoriler ve Açıklamalı Örnekler. Seçkin Yayıncılık. 2. Aydın, N., Başar, M. & Coşkun, M. (2015). Finansal Yönetim. Detay Yayıncılık.
|
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 3 | 2 | 6 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 2 | 28 | Final Sınavına Hazırlık | 2 | 7 | 14 | Ders Saati | 14 | 2 | 28 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 6 | 6 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 3 | 4 | 12 | Toplam İş Yükü | | | 98 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 3,26 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 3 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ |
| Ö1 | Ö2 | Ö3 | Ö4 | Ö5 | P1 | X | | | | | P2 | | X | | | | P3 | | | | | | P4 | | | | | | P5 | | | | | | P6 | | | | | | P7 | | | | | | P8 | | | X | X | | P9 | | | | | | P10 | | | | | | P11 | | | | | | P12 | | | | | | P13 | | | | | | P14 | | | | | | P15 | | | | | | P16 | | | | | | P17 | | | | X | X | P18 | | | | | | P19 | | | | | | P20 | | | | | | P21 | | | | | | P22 | | | | | | P23 | | | | | |
|
|