|
DERS ADI | DERS KODU | YARIYIL | TEORİ + UYGULAMA (Saat) | AKTS |
GASTRONOMİ VE MUTFAK UYGULAMALARINA GİRİŞ-I |
GMS159 |
- |
1 + 2 |
3 |
DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 3 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Temel pişirme tekniklerini öğrenir. 2) Temel kesme tekniklerini öğrenir. 3) Sosları öğrenir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu ders kapsamında öğrenciler temel düzeyde çeşitli mutfak uygulamaları yapmaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Temel kesim teknikleri, "aromatik" tanımı ve örnekleri, pişirme alıştırmaları | 2. Hafta | Temel kesim teknikleri, kemik suyu üretimi: tavuk suyu, ana sos: domates | 3. Hafta | Temel kesim teknikleri, püre çorbalar | 4. Hafta | Temel kesim teknikleri, ana sos: Veloute (tavuk), çorbalar: taneli ve kremalı | 5. Hafta | Kemik suyu üretimi: balık suyu, ana sos: Veloute (balık) çorba: balık | 6. Hafta | Ana sos: Bechamel, sebze ve hazır makarna pişirme | 7. Hafta | Temel kesim teknikleri, patates garnitürleri | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Temel kesim teknikleri, sebze garnitürleri | 10. Hafta | Ana sos: Hollandaise, salata sosları | 11. Hafta | Kemik suyu üretimi: esmer ve beyaz dana | 12. Hafta | Ana sos: Espagnole, çorba: soğan çorbası | 13. Hafta | Yumurta pişirme teknikleri | 14. Hafta | Genel tekrar | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Ders notları. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 1 | 4 | 4 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 6 | 6 | Laboratuvar | 14 | 2 | 28 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | | | | Toplam İş Yükü | | | 96 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 3,2 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 3 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ |
| Ö1 | Ö2 | Ö3 | P1 | | | X | P2 | X | | | P3 | | | | P4 | X | | | P5 | | | X | P6 | | | X | P7 | | | X | P8 | | | X | P9 | | | X | P10 | | | X | P11 | | | X | P12 | | | X | P13 | | | | P14 | | | | P15 | | | | P16 | | | | P17 | | | | P18 | | | | P19 | | | | P20 | | | X | P21 | | | X | P22 | | | | P23 | | | |
|
|