Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
ÜRÜN BELİRLEME VE SATIN ALMA GMS158 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Hakan Özler
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Ürünlerin satın alınması sırasında dikkat edilecek kuralları bilir.
2) Satın alma departmanının önemini bilir.
3) Ürünlerin saklama ve depolama kurallarını öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu dersin amacı öğrencilere belirli bir satın alma bütçe ile satın alma ve prosedürleri hakkında bilgi kazandırmaktadır. Yiyecek, içecek ve çalışanlarla ilgili harcama ve gider kontrolü konularında bilgiler verilir. Yiyecek, içecek, ekipmanları ile ilgili hammadde ve hizmetlerin satın alınma süreçleri ile ürün tanımlama, tedarikçi seçimi, sipariş, teslimat, stoklama ve ürünlerin kullanım süreçleri öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin genel tanıtımının yapılması
2. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma ve önemi
3. Hafta Satın alma departmanının organizasyon içerisindeki yeri
4. Hafta Satın alma departmanının amaçları ve görevleri
5. Hafta Satın alma süreci ve satın almada uyulması gereken kurallar
6. Hafta Satın alma yöntemleri
7. Hafta Satıcı seçimi
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Teslim alma süreci
10. Hafta Teslim alma sırasında kalite kontrol ve personelin görevleri
11. Hafta Depolama ilkeleri ve depodan mal çıkış ilkeleri
12. Hafta Maliyet kontrolü ve fiyatlandırma
13. Hafta Standart reçete
14. Hafta Genel tekrar
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Sökmen, A. (2005). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Detay Yayıcılık, Ankara.
2. Ninemeier, J.D. (2000). Food and Beverage Management, Ahla, Michigan.
3. Sarıışık, M., Çavuş, Ş. & Karamustafa, K. (2010). Profesyonel Restoran Yönetimi, İlkeler, Uygulamalar ve Örnek Olaylar. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık122
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi224
Final Sınavına Hazırlık11010
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık188
Laboratuvar14228
Final Sınavı122
Ödevler111
Toplam İş Yükü99
Toplam İş Yükü / 303,3
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1     
P2     
P3     
P4     
P5  X   X   X
P6     
P7     
P8     
P9     
P10     
P11  X   X   X
P12     
P13     
P14     
P15     
P16     
P17     
P18     
P19     
P20     
P21     
P22     
P23