Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Mutfak ekipmanlarını tanır, kullanımlarını bilir. 2) Mutfak ekipmanlarının ve malzemelerinin seçimini öğrenir. 3) Mutfak ekipmanlarının özelliklerini bilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Mutfak ekipmanlarının tarihsel gelişimi, yeni trendler ve yeni teknolojiler; depolama, hazırlık, pişirme, servis ve dağıtım, açık büfe, bulaşık ve atık ekipmanları, pişir-soğut teknolojisi, evsel aletler, mutfakta ihtiyaç duyulan ekipmanların belirlenmesi, satın alınma süreci ve bu ekipmanların kurulumu bakımı ve koruma prosedürleri öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Mutfak bilgisine genel bir bakış, mutfak planı ve fiziksel özellikleri
2. Hafta
Mutfak malzemeleri, mutfak ekipman ve aletleri
3. Hafta
Depolar
4. Hafta
Ana mutfak ekipmanları
5. Hafta
Kasaphane ve kasaphanede kullanılan ekipmanlar
6. Hafta
Sıcak mutfak ve sıcak mutfakta kullanılan ekipmanlar
7. Hafta
Soğuk mutfak ve soğuk mutfakta kullanılan ekipmanlar
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Pastane ekipmanları
10. Hafta
Kahvaltı hazırlık ekipmanları ve şov mutfağında kullanılan ekipmanlar
11. Hafta
Banket mutfağında kullanılan ekipmanlar
12. Hafta
Soğuk odalar
13. Hafta
Ana bulaşıkhane ve kazan yıkama
14. Hafta
Çöp yönetimi ve yangın sistemi
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Türkan, C. (2010). Mutfak Teknolojisi. Cemalturkan Yayınları, Bolu. 2. Türkan C. (2010). Uygulamalı Aşçılık Eğitimi Alanlar İçin Aşçılık. Cemalturkan Yayınları, Bolu.