Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar. 2) Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı kavrar. 3) Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini kavrar. 4) Değişik inanç ve kültürlerde yiyeceğin anlam ve önemini anlar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Antik Çağ'dan günümüze beslenme ve yemek kültüründe meydana gelişmeleri, rafine mutfağın doğuşu ve ticarileşme sürecini, tarih içerisinde meydana gelen toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmelerin mutfak üzerinde yarattığı etkileri, Orta Çağ'dan günümüze kadar ortaya çıkmış olan mutfak ve beslenme akımları, dönemsel koşullar çerçevesinde ele alınmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Gastronomi ve ilişkili kavramlar
2. Hafta
Gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları
3. Hafta
Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi
4. Hafta
Gastronomi turizmi ve sürdürülebilir turizm gelişimi
5. Hafta
Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi. Din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi. Gastro-coğrafya: İklim, toprak ve mevsimler
6. Hafta
Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi: Toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu
7. Hafta
Çiftçilik: Etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler.
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Yiyecek muhafaza tarihi ve toplumsal yaşama etkileri
10. Hafta
Ekmek tarihi ve sembolik anlamları
11. Hafta
Ulusal yeme içme kültürlerinin incelenmesi için genel bir çerçeve
12. Hafta
Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi
13. Hafta
Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi
14. Hafta
Avrupa mutfak geleneklerinin tarihi
15. Hafta
Final
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Harrison A.F. (1982). Gastronomy. New Horizan Books Sussex. 2. Gürsoy, D. (2014). Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi. Oğlak Yayınları, İstanbul.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Örnek Olay İncelemesi,Eğitim-Uygulama,Sunum,Soru-Cevap,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
50
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2,5
2,5
Kısa Sınavlara hazırlık
1
2
2
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
5
8
40
Final Sınavına Hazırlık
2
10
20
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
2
6
12
Laboratuvar
14
0
0
Final Sınavı
1
2,5
2,5
Ödevler
4
4
16
Toplam İş Yükü
137
Toplam İş Yükü / 30
4,56
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ