Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ GMS105 Birinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Tulga Albustanlıoğlu
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar.
2) Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı kavrar.
3) Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini kavrar.
4) Değişik inanç ve kültürlerde yiyeceğin anlam ve önemini anlar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIAntik Çağ'dan günümüze beslenme ve yemek kültüründe meydana gelişmeleri, rafine mutfağın doğuşu ve ticarileşme sürecini, tarih içerisinde meydana gelen toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmelerin mutfak üzerinde yarattığı etkileri, Orta Çağ'dan günümüze kadar ortaya çıkmış olan mutfak ve beslenme akımları, dönemsel koşullar çerçevesinde ele alınmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gastronomi ve ilişkili kavramlar
2. Hafta Gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları
3. Hafta Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi
4. Hafta Gastronomi turizmi ve sürdürülebilir turizm gelişimi
5. Hafta Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi. Din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi. Gastro-coğrafya: İklim, toprak ve mevsimler
6. Hafta Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi: Toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu
7. Hafta Çiftçilik: Etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler.
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Yiyecek muhafaza tarihi ve toplumsal yaşama etkileri
10. Hafta Ekmek tarihi ve sembolik anlamları
11. Hafta Ulusal yeme içme kültürlerinin incelenmesi için genel bir çerçeve
12. Hafta Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi
13. Hafta Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi
14. Hafta Avrupa mutfak geleneklerinin tarihi
15. Hafta Final
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Harrison A.F. (1982). Gastronomy. New Horizan Books Sussex.
2. Gürsoy, D. (2014). Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi. Oğlak Yayınları, İstanbul.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Örnek Olay İncelemesi,Eğitim-Uygulama,Sunum,Soru-Cevap,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav150
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav12,52,5
Kısa Sınavlara hazırlık122
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi5840
Final Sınavına Hazırlık21020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık2612
Laboratuvar1400
Final Sınavı12,52,5
Ödevler4416
Toplam İş Yükü137
Toplam İş Yükü / 304,56
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1    X    
P2       
P3       
P4      X  
P5       
P6       
P7       
P8       
P9       
P10       
P11       
P12       
P13      X  
P14       
P15       
P16       
P17       
P18       
P19       
P20       
P21       
P22      X  
P23