Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GENEL MUHASEBE GMS103 Birinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Tek Düzen Hesap Planının hukuki dayanakları, yapısı ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur
2) Bilanço düzenleyebilir, yorumlayabilir, analiz edebilir
3) Gelir Tablosunun nasıl hazırlandığını ve içeriğini öğrenir, Gelir Tablosu ve Bilanço arasında ilişki kurabilir
4) Bilanço Hesapları ile Gelir Tablosu Hesapları arasındaki farkı ve ilişkiyi; hesapların muhasebe sürecinde nasıl açılıp kapandığını ve sonraki döneme ne şekilde devrettiğini öğrenir
5) Büyük Defter ve Yevmiye Defteri kayıtlarını yapabilir, Geçici ve Kesin Mizan düzenleyebilir
6) Dönem sonu muhasebe işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenir
7) Bir işletmenin kuruluşundan dönem sonuna kadar tutulan defterler, kayıtlar ve muhasebe sürecindeki diğer işlemler hakkında gerekli bilgileri edinir.
8) Mesleğinin icrası esnasında ihtiyaç duyabileceği ticari ve mali işlemler, kavramlar, Türk Vergi Sistemi ve bunların muhasebe ile ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIMeslek hayatında ihtiyaç duyabileceği, ticari faaliyet ve mali işlemler ile ilişkili temel muhasebe bilgileri; muhasebenin önemli kavramları, hukuki dayanakları ve ilkeleri; hesap kavramı ve hesapların muhasebe kaydı, tek düzen hesap planı; bilanço ve gelir tablosu düzenleme esasları, mali tabloların temel seviyede analizi ve aralarındaki ilişki; mizan, yevmiye ve büyük defter kayıtları; muhasebe sürecinin işleyişi temel düzeyde öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Tanışma, dersin içeriği ve işlenişi hakkında genel bilgiler ve değerlendirilmeye ilişkin açıklamalar.
2. Hafta Muhasebenin tanımı, kapsamı, türleri, temel kavram ve prensipler. Muhasebe ile ilgili yasal düzenlemeler ve dayanaklarının açıklanması. Türk Vergi Sistemi ve ders esnasında karşılaşılacak vergi türleri hakkında genel bilgilendirme.
3. Hafta Bilanço ve Gelir Tablosu; tanımı, düzenleme prensip ve esasları. Varlıklar, kaynaklar, gelir, gider ve maliyet kavramları. İşletmenin kuruluşu sermaye yapısı ve Bilançoda gösterilmesi. Mali ve ticari işlemlerin Bilanço ve Gelir Tablosuna etkisi.
4. Hafta Hesap kavramı ve hesapların işleyişi. Hesap Türleri: Bilanço Hesapları, Maliyet Hesapları, Gelir Tablosu Hesapları. Hesap hareketlerinin Bilanço ve Gelir Tablosuna etkileri. Tek Düzen Hesap Planının tanıtımı ve Kamu Gözetim Kurumu Taslak Hesap Planı ile arasındaki farklar.
5. Hafta Yevmiye Defteri (Günlük Defter) ve Büyük Deftere kayıt yöntem ve esasları. Hesapların açılışı, dönem içi kayıtları. Gelir Tablosu hesaplarının dönem sonunda kapatılması ve Bilanço hesaplarının devri. Aylık Mizanların Düzenlenmesi.
6. Hafta Muhasebe Süreci: Açılış Bilançosu ve Dönem İşlemleri, Yevmiye-Büyük Defter Kayıtları, Mizan, Envanter ve Dönem Sonu İşlemleri, Bilanço, Gelir Tablosu ve Kapanış İşlemleri. Örnek bir monografi üzerinden muhasebe sürecinin tüm işlemlerinin gerçekleştirilmesi.
7. Hafta Örnek monografi üzerinden genel tekrar ve Ara Sınava hazırlık.
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Dönen Varlıklar Hazır Değerler
10. Hafta Kasa Hesabı; kasa noksanı-kasa fazlası, döviz ile gerçekleştirilen işlemler. Bankalar Hesabı, faiz muhasebesi. Alıcılar Hesabı, Alınan Çekler Hesabı, Alacak Senetleri Hesabı.
11. Hafta KDV muhasebesi. İndirilecek KDV Hesabı, Hesaplanan KDV Hesabı, Devreden KDV Hesabı, Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabı.
12. Hafta Ticari Mallar Hesabı ve Satılan Ticari Malın Maliyeti Envanter Yöntemleri: Aralıklı Envanter-Sürekli Envanter, Verilen Sipariş Avansları.
13. Hafta Stoklar ve Stok Değerleme Yöntemleri, Mamuller, Duran Varlıklar, Birikmiş Amortismanlar.
14. Hafta Satıcılar hesabı, borç senetleri hesabı, reeskont işlemleri. Temel seviyede finansal okuma teknikleri ve bilanço analizi. Diğer muhasebe türleriyle ilgili özet bilgilendirme ve genel açıklamalar.
15. Hafta Genel tekrar finale sınavına hazırlık ve örnek soru çözümleri.
16. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARGenel Muhasebe Ders Kitabı: Anadolu Üniversitesi E-Kitap,
Genel Muhasebe Ders Kitabı: Atatürk Üniversitesi E-Kitap,
Finansal Muhasebe Ders Kitabı: İstanbul Üniversitesi E-Kitap
E-Kitaplar: https://yokdersleri.yok.gov.tr/
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sorun/Problem Çözme,Eğitim-Uygulama,Rapor Hazırlama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık414
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık188
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık155
Laboratuvar000
Final Sınavı122
Ödevler224
Toplam İş Yükü136
Toplam İş Yükü / 304,53
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8
P1               
P2               
P3               
P4               
P5               
P6               
P7               
P8               
P9  X   X   X   X   X   X   X   X
P10               
P11               
P12               
P13               
P14               
P15               
P16               
P17               
P18               
P19               
P20               
P21               
P22               
P23