Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Doktora Programı

Genel Bilgi

Başkent Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı 2001 yılında kurulmuştur. Anabilim Dalı, Başkent Üniversitesinin Bahçelievler yerleşkesinde Diş Hekimliği Fakültesi binasında bulunmaktadır. Anabilim dalında 2023 yılı itibariyle 2 Profesör, 1 Doçent, 3 Dr Öğretim Üyesi, 2 Öğretim Görevlisi, 1 Uzman Diş Hekimi ve 2 Araştırma Görevlisi tam gün çalışmaktadır. Anabilim Dalı ile ilgili kararlar bölümün bütün öğretim üyelerinin oluşturduğu Anabilim Dalı Kurulu tarafından alınır. Bölüm bir başkan ve bir yardımcı tarafından yönetilir.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı 2006-2007 eğitim-öğretim yılında diş hekimliği fakültesinin lisans düzeyinde eğitime başlamasıyla beraber klinik ve doktora sonrası çalışmaların yanında lisans eğitiminde de yer almaya başlamıştır. Anabilim Dalında öğretim dili Türkçe olmakla birlikte yabancı dil (İngilizce) barajdır.

Ülkemizde Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi olarak bilinen bu anabilim dalı, dünyada oral ve maksillofasiyal cerrahi adıyla anılmaktadır. Bu anabilim dalında 5 yıllık diş hekimliği eğitimini takiben 4 yıl boyunca teorik ve klinik eğitimin verildiği doktora programı uygulanmaktadır. Bu eğitimin bir parçası olarak öğrenciler belli süreler içinde Kulak-Burun-Boğaz, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Anesteziyoloji-Reanimasyon anabilim dallarında rotasyonlarını tamamlamaktadırlar. Bu alanda eğitim gören kişiler gerek hastane koşullarında gerekse de özel kliniklerinde branşın pek çok uygulamalarını yapabilmektedirler.

Oral ve maksillofasiyal cerrahi işlemleri normal ve gömülü dişlerin çekimi, protez öncesi ağız içerisinde yumuşak ve sert dokuların düzetilmesi (preprotetik cerrahi), dental implantların uygulanması, çene ve yüz enfeksiyonlarının medikal ve cerrahi tedavisi, alt ve üst çene kırıklarının, çene kist ve tümörlerinin, diğer ağız içi ve peri-oral bölge lezyonların, tükürük bezi hastalıklarının tedavisi, yüz ağrıları ve temporomandibular eklem rahatsızlıklarının medikal ve cerrahi tedavisi, fonksiyon ve estetiğin sağlanamadığı alt ve üst çeneler arasındaki uyumsuzlukların yani çene ve yüz deformitelerinin giderilmesi olarak sıralanabilir.
Maksillofasiyal cerrahi uygulamaları ve patoloji ile ilgili yeni teknikler, bilimsel projeler ve araştırma konuları bu doktora programı dahilinde desteklenmektedir. Güncel literatür düzenli olarak takip edilmektedir.